60.000 SHOELOVERS BRUGER ROCCAMORE 🖤 GRATIS LEVERING & 100 DAGE RETUR 📞 4043 1247

SANTA ISN'T REAL. MENTAL LOAD IS.

Det er jo ikke julemanden, der husker at købe gaver til alle børnene og din mor. Julemanden tager heller ikke til klippe-klistre-dag i SFO’en, laver laktosefri waldorfsalat til din søster, eller husker at booke babysitter, når du skal til julefrokost for fjerde gang. 

HVAD ER MENTAL LOAD?

Mental Load er den mentale byrde, der ofte falder på kvinder, der udfører alt det usynlige arbejde, der ligger i at holde styr på hjemmets aftaler, projekter og logistik. Begrebet dækker over en uendelig huskeliste af små og store ting, der skal klares i familien, og kan deles op i fire kognitive stadier, der alle sammen kræver energi.

Ofte bliver hjemmets opgaver opdelt i rutineopgaver og flexible opgaver, og det er vigtigt at forstå forskellen. 

Rutineopgaver dækker over de opgaver, der skal gøres ofte eller hver dag. Det kan være at planlægge aftensmad, vaske tøj, købe tabs til opvaskemaskinen, tørres støv af bagved sofaen, skifte sengetøj, huske hvornår børnene skal have gymnastiktøj med i skole osv. Opgaver, som det ofte er kvinden, der står med.

De fleksible opgaver er derimod opgaver, der kun skal gøres en gang imellem og sjældent har en deadline. Det kan være at få bilen til mekaniker, at slå græs, klippe hæk, skifte vinterdæk eller rense tagrender. Opgaver, der ofte, men absolut ikke altid, udføres af manden.

Så hvad gør vi?

Vi siger det højt. Taler med vores partner om det og laver en liste over alle de synlige og usynlige opgaver, der ligger i hjemmet, og fordeler dem ligeligt. Alt for mange kvinder bliver overloaded, fordi de tager alt for meget ansvar på sig. Specielt i december, hvor vi knokler i 23 dage for at julemanden kan tage æren juleaften. 

Santa isn’t real. Mental load is.

VÆR MED I DEBATTEN

DET SIGER I

"Jeg tvinger min partner til at pakke alle gaverne ind."

DET SIGER I

"Hvem mægler i konflikterne? Mig"

DET SIGER I

"Mange af de ting min mand gør, gør han kun fordi jeg enten beder ham om det eller minder ham om, at det skal gøres."

DET SIGER I

"Ville vi have adventskrans, juletræ, lyskæder, julepynt mv hvis ikke jeg sørgede for det? - nix!"