50.000 SHOELOVERS BRUGER ROCCAMORE 🖤 GRATIS LEVERING & 100 DAGE RETUR 📞 4043 1247

"Det handler om at være rebelsk"

Dansk iværksætter har fået millions­ucces med sit sats på at lave højhælede sko, der skal være mere behagelige at have på.  

Frederikke Antoine Schmidt har i flere år arbejdet med skodesign i Italien. Da hun vendte tilbage til Danmark, startede hun skomærket roccamore.
Nu er virksomheden Gazellevinder i hovedstaden. 

Frederikke Antoine Schmidt founder of roccamore

 

Frederikke Antonie Schmidt spotter en fremmed kvinde i et par højhælede sko på en racercykel på Dronning Louises Bro i København. Selvom hun skal i en helt anden retning, drejer hun straks samme vej som kvinden og tramper hårdt i pedalerne for at indhente racercyklen foran sig.


Det er ikke et hvilket som helst par sko, den ukendte kvinde cyklede rundt med i København. De er fra virksomheden Roccamore, som Frederikke Antonie Schmidt stiftede i 2015.


Selvom det er flere år siden, går ræset på cykelstien nok aldrig i glemmebogen. Det var nemlig den allerførste gang, at den nu 38-årige iværksætter så et af sine design på gaden, og målet med spurten var at få et billede af den fremmede kvinde i de høje sko.

 

"Hun må have troet, at jeg var en fuldstændig sindssyg stalkertype,"

 

griner Frederikke Antoine Schmidt, når hun fortæller om en af de episoder, der bekræfter hende i, at hun havde fat i noget med sin dengang nystartede virksomhed. 

Siden er mange sko fløjet over disken eller sendt med posten fra Roccamore, der har specialiseret sig i at lave højhælede sko og støvler med ergonomiske såler, som gør de høje sko mere behagelige at gå i.


Sidste år solgte virksomheden omkring 18.000 par sko og omsatte for 32 mio. kr. Samtidig steg bruttofortjenesten med 188 pct. til 9,8 mio. kr., og overskuddet før skat voksede med 370 pct. til 3,8 mio. kr.


I de seneste fire år fra 2017 og til 2020 er bruttofortjenesten vokset med i alt 1676 pct., ligesom overskuddet før skat har taget et hop på 3693 pct. i samme periode.


Det betyder, at Roccamore nu er kåret som årets gazellevirksomhed i Region Hovedstaden ifølge Børsens opgørelse over de hurtigstvoksende danske selskaber.

Founder of roccamore Frederikke Antoine Schmidt

SKABT I TRODS

I 2014 blev det første spadestik til Roccamore taget, da Frederikke Antonie Schmidt rejste 330.000 kr. på crowdfunding-hjemmesiden Kickstarter. Efter at have arbejdet med skodesign i Italien i flere år var hun rykket tilbage til Danmark, men jobmulighederne i branchen hang ikke på træerne.


“Det har altid været vigtigt for mig at arbejde med sko, og når jeg ikke kunne finde et job indenfor det, måtte jeg skabe det selv,” siger hun.


Derfor delte hun sit bachelorprojekt fra marketingstudiet på Kickstarter, og konceptet med højhælede sko med ergonomiske såler fik hurtigt en positiv modtagelse på platformen.


Det betyder ikke, at opstarten af virksomheden var let, fortæller Frederikke Antonie Schmidt, der omvendt også oplevede, at konceptet med farverige høje hæle, der er gode at gå i, blev modtaget med skepsis. 

"Der var en hel masse teser, der var meget negative omkring, hvad man kan og ikke kan. Det var dem, jeg prøvede at sparke til, og så blev brandet bygget på trods og for at udfordre de teser. Det handler om at være rebelsk. Roccamore er født ud af et koncept om, at jeg aldrig nogensinde har gjort ting, fordi folk troede, at jeg var god til det. Det er næsten altid startet i trods, fordi der var nogen, der sagde, at jeg ikke kunne," siger hun. 

 

“Jeg tror jo generelt, at alle – og specielt alle kvinder – kan meget mere, end de tror. Og man er virkelig nødt til at “walk the talk”. Hvis jeg tror det om andre, er jeg også nødt til at tro det om mig selv,” fortsætter hun.

 

Frederikke Antoine Schmidt founder of roccamore shoes

Hos Roccamore har Frederikke Antonie Schmidt truffet en beslutning om ikke at følge den måske gængse skabelon i modebranchen. Hun kører ikke sæsonkollektioner eller et fast udsalg, og hver model fås som udgangspunkt kun i et begrænset antal.


Det skyldes bl.a., at udviklingen af skoene, som hun selv står for, tager lang tid – i nogle tilfælde op til et år. En anden er, at skoene håndlaves på fabrikker i Italien af restmaterialer, som virksomheden indkøber fra store modehuse. Derfor er der ikke frit valg på alle hylder, når det kommer til materialer og farver.


Siden opstarten har hun skridt for skridt opbygget en millionforretning ved at være det, hun selv kalder for en “problemløser”.

 

“Jeg er blevet ved med at sætte mig selv i situationer, hvor jeg skulle løse en udfordring, der var foran mig,” siger hun

 

og fortæller, at hun har sværere ved at fokusere på meget langsigtede forretningsplaner. Derfor deler hun dem op i mindre bidder: “Hvis jeg tænker et år frem, bliver det alt for stort og farligt med alle mulige tal, budgetter og mål. Hvordan fanden kommer jeg derhen? Det ved jeg måske ikke, men jeg ved godt, hvad der skal ske de næste tre måneder.”

VÆKSTEN SKAL FORTSÆTTE

Det betyder langtfra, at Frederikke Antonie Schmidt ikke har store ambitioner og planer for Roccamore, der i dag har fire fysiske butikker og derudover sælger en stor del af sine sko online gennem virksomhedens egen webshop.

“Man skal ikke tage fejl. Det er ikke en baby. Det er bestemt en business. Og den skal blive stor, og derfor er det vigtigt, at vi driver den på en “business” måde. Det er meget vigtigt for mig at understrege. Virksomheden har været profitabel siden år to (siden 2017, der er det andet fulde regnskabsår, red.)”


“Jeg er ekstremt passioneret omkring at bygge et brand, der inspirerer kvinder til at stå stærkt og tage deres plads i verden. Hele missionen er meget community-baseret, og jeg bruger enormt meget tid på kunderne. Jeg ser kunderne og deres feedback som den største gave, og det fordrer hele vores udvikling,” siger stifteren og fortæller, at et afgørende succesparameter er antallet af kunder, der vender tilbage. I dag er genkøbsraten 32 pct.


Hun drejer også fortsat hovedet en ekstra gang, når hun ser mennesker på gaden med Roccamore-sko eller -poser. Også selvom antallet af solgte sko fortsætter med at vokse.


I 2021 forventer virksomheden at sælge omkring 30.000 par sko i alt og at omsætte for ca. 45 mio. kr. i et år, der bl.a. har været præget af en ny butiksåbning på det første udenlandske marked i den norske hovedstad Oslo.


“Fordi vi er et lille team, har åbningen flyttet fokus fra en del af vores salgsindsats i Danmark. Det går godt herhjemme, men det kunne være gået endnu vildere i år, hvis vi kun havde haft Danmark som marked. Vi har brugt enormt meget energi i Oslo, og den værdi kan man ikke se i regnskabet før næste år,” siger hun.


Frederikke Antonie Schmidt forventer, at omsætningen vil vokse yderligere næste år til ca. 65 mio. kr.

 

Udgivet på børsen.dk, 14. december 2021

NYE ROCCAMORE DESIGNS

TRACEABLE COLLECTION

Faye Midnight

3.100 DKK

TRACEABLE COLLECTION

Faye Brown

3.100 DKK

LIMITED EDITION | VEGETABLE TANNED

Marta Fuxia

3.100 DKK

LIMITED EDITION | VEGETABLE TANNED

Mathilde Pump Wine

2.200 DKK

TRACEABLE COLLECTION

Mathilde Pump Black

2.200 DKK

SNEAKERS FOR SNEAKERS

Zarah Sneaker Boot Rose

1.900 DKK

LIMITED EDITION | SNEAKERS FOR SNEAKERS

Maren Sneaker Boot Ivory

1.900 DKK

SNEAKERS FOR SNEAKERS

Maren Sneaker Boot Olive

1.900 DKK

SNEAKERS FOR SNEAKERS

Zarah Sneaker Boot Black

1.900 DKK

SNEAKERS FOR SNEAKERS

Zarah Sneaker Boot Iris

1.900 DKK

Angelica Black

2.200 DKK

LIMITED EDITION

Angie Pico Amber

1.900 DKK

Angie Pico Black

1.900 DKK

LIMITED EDITION

Pearl Grey

2.500 DKK

LIMITED EDITION

Pearl Blue

2.500 DKK

Halle Boot Pearl

3.600 DKK

Sigrun Boot Midnight

2.900 DKK

LIMITED EDITION

Milena Petrol

2.900 DKK

Celeste Black

2.200 DKK

C2C CERTIFIED® | VEGETABLE TANNED

Paloma Wine

1.900 DKK

C2C CERTIFIED® | VEGETABLE TANNED

Paloma Beige

1.900 DKK

C2C CERTIFIED® | VEGETABLE TANNED

Paloma Black

1.900 DKK

LIMITED EDITION

Anna Pump Rose

2.200 DKK

Anna Pump Black

2.200 DKK

LIMITED EDITION

Lola Butterfly Viola

2.050 DKK

Lola Butterfly Black

2.050 DKK

Daya Butterfly Black

2.500 DKK

TRACEABLE COLLECTION

Daya Butterfly Sage

2.500 DKK

LIMITED EDITION

Kimberly Black

2.050 DKK

Angie Ballerina Champagne

1.900 DKK

Angie Ballerina Black

1.900 DKK

LIMITED EDITION

Sigrun Copper Glitter

2.700 DKK

LIMITED EDITION

Halle Rose

2.500 DKK

LIMITED EDITION

Elisa Midnight

2.200 DKK

Sigrun Boot Black

2.900 DKK

LIMITED EDITION

Lola Boot Iris

2.700 DKK

LIMITED EDITION

Lola Beige Green

1.600 DKK

LIMITED EDITION

Lola Iris

1.600 DKK

LIMITED EDITION

Lola Mint

1.600 DKK

TRACEABLE COLLECTION

Fiorella Brown

3.100 DKK

Diana Boot Black

3.100 DKK

Lola Boot Black

2.700 DKK

Anniken Black

3.600 DKK

Penny Black Nappa

2.500 DKK

LIMITED EDITION

Anna Winter Marine

3.900 DKK

LIMITED EDITION

Anna Winter Plum

3.900 DKK

Anniken Grey

3.600 DKK

LIMITED EDITION | TRACEABLE COLLECTION

Siv Midnight

2.200 DKK

LIMITED EDITION

Marta Petrol

3.100 DKK

Daya Black Studs

2.500 DKK